Можно дешевлеИсследования и аналитика Picodi.com

Айфон-индексът 2021: колко дни трябва да работят хората в различни страни за един нов айфон?

Picodi4 октября 2021

Екипът на Picodi.com сравни цената на iPhone 13 Pro (128 GB) и средната заплата в различни страни по света и изчисли, колко трябва да работят жителите на тези страни, за да си позволят новия телефон на Apple.

Айфон-индексът 2021: колко дни трябва да работят хората в различни страни за един нов айфон?

В България официалната цена на базовият модел на iPhone 13 Pro (128 GB) е 2339 лв. Както и миналата година, производителят не включва в комплекта нито зарядно устройство, нито слушалки. Само във Франция по закон Apple е задължена да включва слушалки в комплекта.

Според последните данни на Националния статистически институт, средната заплата в България е 1525 лв. (1183 лв. нето). Следователо, за да си купи новия флагман от Apple – iPhone 13 Pro, средностатистическият българин трябва да работи 41,5 дни (и да спестява всичките си пари). В сравнение с миналогодишния индекс резултатът на България се подобри с 5,8 дни.

Ето как изглежда айфон-индексът за България за предходните години:

  • 2018 – 56 дни;
  • 2019 – 49,9 дни;
  • 2020 – 47,3 дни;
  • 2021 – 41,5 дни.

Най-бързо събират сумата за нов айфон жителите на Швейцария – само за 4,4 дни. Средностатистическият американец трябва да работи 5,9 дни, за да може да си купи новия смартфон, а австралиецът – 6,4 дни.

Сред страните, където смартфонът вече се продава, най-лош резултат показва Турция: там iPhone 13 Pro (128 GB) може да бъде закупен след 92,5 дни работа. На второ и трето място отдолу нагоре са Филипините и Бразилия: 90,2 и 79,2 дни съответно.

Методология и източник на данни

Айфон-индексът е годишен рейтинг на съотношението на цената на iPhone към средната заплата, който се съставя от аналитиците на Picodi от 2018 година.

Айфон-индексът за 2021 г. беше изчислен въз основа на официалните цени на iPhone 13 Pro (със 128 ГБ памет), посочени в регионалните магазини на Apple или при официални дистрибутори. Информацията за средната заплата е получена от сайтовете на органите за държавна статистика или съответните министерства и е актуална за момента на публикуване на цените на iPhone в дадена страна. Сумата на заплатата след всички данъци се изчислява с помощта на местни калкулатори за заплата. Месечната заплата се дели на 21 – средният брой работни дни през месеца. В държави, където статистическите агенции отчитат седмични заплати, сумата на дохода се дели на 5.

Известие за свободно използване

Вие можете да използвате свободно предоставената тук инфографика и да разпространявате резултатите и изводите от изследването за търговски и други цели, като посочите авторите (Picodi.com) и връзка към тази интернет страница. Ако имате въпроси, пишете ни на research@picodi.com.