SchnäppchenjagdPicodi.com – Berichte und Analysen

Radni dani za iPhone Xs

PicodiOktober 19, 2018

Dana 12. rujna je održana prezentacija najnovijih dostignuća tvrtke Apple. Tehnolozi su odmah počeli da raspravljaju o softverskim i dizajnerskim značajkama, a pametni internetski trolovi – kuhati meme o cijeni novih gadgeta.

Analitički odjel tvrtke Picodi odlučio je istražiti koliko dana je potrebno raditi za kupnju dragocjenog noviteta u Srbiji, Hrvatskoj i nekim drugim zemljama. Naša statistika temeljena je na službenim podacima o prosječnoj plaći u svakoj zemlji, a također na već objavljenim cijenama za pametne smartphone iPhone Xs s memorijom od 64 GB.

Moglo bi se sa sigurnošću pretpostaviti da je najprimjereniji omjer cijene i plaće u SAD-u, jer se politika cijena formira u prvom redu u ovoj zemlji i za stanovnike ove zemlje. Međutim, najlakše je kupiti novitet iz Apple stanovnicima najrazvijenih zemalja Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tako, da biste kupili novi iPhone Xs u Švicarskoj potrebno je odraditi 5,1 dana, u Luksemburgu — nepotpunih 7 dana, a u Norveškoj — 7,5 dana. Na vrhu su se našli i Arapski Emirati: novac koji se zaradi za 7,6 dana je dovoljan za smartphone najnovije generacije. U Sjedinjenim Američkim Državama potrebno je teško „rintati” 8,4 dana i gadget je vaš!

Već je poznato da će novitet sa 64 GB u Srbiji koštati158.000 RSD. Uzimajući u obzir prosječnu plaću u zemlji (49.202 neto, prema podacima RZS za lipanj 2018. godine), Srbima će trebati 67,4 radnih dana da bi skupili novac za kupnju. Slovencima će trebati 10 dana manje – 23,1 radnih dana, Hrvatima – 33,9 radnih dana.

Većina zemalja eurozone našla se u sredini našeg rejtinga. U Austriji, Njemačkoj, Finskoj i Francuskoj trebate raditi oko 10,5 dana, u Grčkoj i Portugalu – oko 27. Mnogo veći troškovi za iPhone Xs su u Meksiku, Kini, Argentini i Indiji – od 50 do 60 „radnih dana”. Na dnu našeg rejtinga je Ukrajina (136,7 dana), a Filipini su postavili svojevrsni antirekord – 156 radnih dana za iPhone.

Radni dani za iPhone XS

Metodologija

Naše istraživanje se temeljilo na objavljenim cijenama za Appleove novitete, kao i na podacima o prosječnoj plaći koji su dostupni u službenim statističkim izvorima svake zemlje. Iznos mjesečne plače mi smo podijelili s prosječnim brojem radnih dana u mjesecu – 21.

Izjava o slobodnom korištenju

Želite li sa svojim čitateljima podijeliti informacije o tome koliko dana morate raditi u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama svijeta za kupnju novog iPhonea? Možete slobodno koristiti grafički prikaz koji je ovdje predstavljen, kao i distribuirati rezultate i zaključke istraživanja u komercijalne i nekomercijalne svrhe sa ukazivanjem njihovih autora (Picodi.com), s poveznicom na ovu web stranicu.