Можно дешевлеИсследования и аналитика Picodi.com

Минималната заплата в света

Picodi20 января 2020

Аналитичният отдел на Picodi реши да проучи, как се променят нивата на минималната работна заплата в няколко десетки държави през 2020 г.

Възходяща тенденция

Минималната заплата в света

От 1 януари 2020 година МРЗ в Бъглария е 610 лв. бруто и 473,35 лв. нето. Това е с 8,8% повече в сравнение с миналата година (435 лв. нето). Най-голямото увеличение на минималната заплата открихме в Нигерия (64,8%). Нигерската заплата, преобразувана в евро, обаче е една от най-ниските в света (66 €).

Съотношение стойност на продукти и минимална заплата

Може ли да оживееш с минималната заплата в България

За да извършим това изследване, ние създадохме условна кошница, в която поместихме 8 универсални категории на хранителни стоки: хляб, млеко, яйца, ориз, месо, сирене, зеленчуци и плодове. Въпреки това че списъкът не е голям и, честно казано, икономичен, продуктите, включени в него, отговарят на нуждите на възрастен човек от въглехидрати, протеини, целулоза и минерални вещества. Цените за тези стоки постоянно се следят в това число и от международната общност.

Според оценки на Picodi.com в България минималната кошница с хранителни продукти от този списък ще струва средно 139,58 лв.:

  • Мляко (10 л) — 20,00 лв.
  • Хляб (10 бр.) — 10,20 лв.
  • Ориз (1,5 кг) — 3,17 лв.
  • Яйца (20 бр.) — 5,20 лв.
  • Cирене (1 кг) — 10,51 лв.
  • Месо от птици и говеждо месо (6 кг) — 66,24 лв.
  • Плодове (6 кг) – 12,96 лв.
  • Зеленчуци (8 кг) – 11,30 лв.

С оглед на средна стойност на избраните от нас продукти, разходи на необходим минимум ще възлязат на 29,5% от минималната заплата, получена на ръка. По този начин, България заема 33 място сред разгледани от нас 54 страни.

Разходи на основни хранителни продукти

Най-приятно съотношение МЗР и разходи на хранителните стоки намерихме в Австралия, Великобритания и Ирландия, където работник , който получава най-ниска заплата, харчи около 7% на основни хранителни стоки.

По-ниско от България в този рейтинг се оказаха Русия (44 място), Беларус (42 място) и Украйна (40 място).

Най-лошо се изглежда статистиката в Узбекистан, където най-скромни разходи на пари 2,5 пъти превишават минималната заплата, която съставя 19 €.

Методология

В това изследване бяха използвани най-последните данни за минимална работна заплата, публикувани в официалните уеб сайтове на съответните учреждения, институти или министерства на 54 страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, а също и Австралия. Цените за продуктите, използвани в това изследване, са взети от сайта numbeo.com, където се събират от хиляди потребители от целия свят. За конвертиране на валути беше използван среден курс за 4 тримесечие 2019 година.

Права за свободно използване

Искате ли да споделите данните за МРЗ в различни страни по света? Вие можете свободно да използвате предоставената в отчета инфографика и да разпространявате статистическите данни с търговски и нетърговски цели с посочване на автори на изследването с препращане към тази уеб страница (Picodi.com)